Oman potovanje, z osebnim vodičem

Potovati v Oman bi lahko opisali kot potovati v biser Arabskega sveta.  Ponuja  očarljiva mesta, lepe gore, čudovite oaze in puščavsko pokrajino.  Ima neverjetno pokrajino z raznolikostjo in se ne more kategorizirati kot država v puščavi.  Doživeli boste povsem drugačno podobo Arabskega sveta, kot ga boste našli v sosednjih Zruženih arabskih Emiratih.  Prebivalci Omana imajo širok nasmeh in avtentična arabska velikodušnost. Tu ni ega, ljudje so prijazni in vljudni.

Do Omana vas loči sorazmerno kratek let , kjer vas skoraj zagotovo čaka modro nebo in sonce.   Oman je kot nalašč za tiste, ki si v zimskem času želijo več sonca.  Lepote Omana je najlepše raziskovati z osebnim vodnikom in vozilom na štirikolesni pogon.  Osvežitev vas bo spremljala povsod, po zaslugi številnih potokov, slapov in naravnih bazenov.  Muscat je glavno mesto Omana in izhodišče za večino turistov. Mesto je slikovito in presenetljivo zeleno. Muscat še vedno izžareva značaj starega sveta, tako da ni presenetljivo, da postaja vse bolj privlačna turistična destinacija.

O M A N

Tura z osebnim vodnikom in oddih ob morju

Datum odhoda: po vaši izbiri
Čas potovanja: 11 dni / 9 x prenočevanje in obroki
Najmanjše število potnikov: 2 osebi
Vizum: pridobi se preko spletne aplikacije

PREDLOG POTOVANJA:

1.dan ZAGREB – DOHA

Prihod na letališče Zagreb in prijava na polet letala Qatar Airways Zagreb – Doha (16.30 : 22.50). Po pristanku na letališču Doha, nadaljevanje leta v nočnih urah naslednjega dne.

2.dan : DOHA – MUSCAT (zajtrk)

Ob 01.20 nadaljevanje leta s Qatar Airways Doha Muscat, s pristankom ob 03.55 po krajevnem času na letališču Muscat. Po carinskih formalnostih, vas bo na letališču pričakal predstavnik našega lokalnega agenta. Prevoz (privatni samo za vas) do hotela Park Inn 4* in takojšnja namestitev . Prenočevanje in zajtrk. Dopoldan se boste opravili z vašim osebnim angleško govorečim vodičem/voznikom na sproščujoč ogled mesta. Obiskali boste Muzej Bait Al Zubair, ki je najvidnejša kulturna zgradba v Sultanatu Oman. Njen namen je prikazati kulturno dediščino Omana, od nastanka človekovega vpliva v Omanu do danes. Muzejska razstava je porazdeljena v 14 dvoranah, ki vključujejo več kot 7000 značilnih in skrbno izbranih najdb ter 33 digitalnih interaktivnih prikazovalnih sistemov .Je prvi muzej v Sultanatu, ki vključuje učni center opremljen po najvišjih mednarodnih standardih, in je prvi muzej na Bližnjem vzhodu, ki uporablja Braillov sistem v arabskem jeziku. Nato foto postanek pri palači Al Alam, uradni rezidenci sultana Haitham Bin Tarika, vladarja Omana. Palača je arhitekturni čudež tako zaradi svoje zasnove kot zaradi svoje lokacije med dvema portugalskima utrdbama Mirani in Jalali (krajši postanek za fotografiranje samo od zunaj). Nadaljevanje vožnja do tržnice Muttrah Souq – ene najbolj priljubljenih tržnic na Bližnjem vzhodu. Sprehodili se boste po labirintu uličic, ki vabijo z nešteto malih trgovinic, od uvoženih tkanin do eksotičnih orientalskih začimb, parfumov in ročno izdelanih predmetov. Obisk utripajočega središča stare četrti Muscata, je nadvse čudovito doživetje. Po zraku lebdijo vonji eksotičnih arabskih parfumov in začimb. Druge trgovine so specializirane za znane omanske khanjarje (bodala), starine, tradicionalni srebrni nakit in ročne izdelke iz bakra, kamelje kosti, lesa, usnja in ročno izdelane omanske noše. Po ogledu povratek v hotel in prenočevanje.

3.dan: MUSCAT – SUR – RAS AL JINZ (zajtrk, kosilo, večerja )

Dan boste začeli (z vašim osebnim vodnikom-voznikom) z obiskom velike mošeje, najbolj imenitne mošeje v Omanu. Razviti del lokacije, vključno s popolnoma utrjenimi površinami in krajinsko ureditvijo obsega 416.000 kvadratnih metrov. Kompleks mošeje (pokriva 40.000 kvadratnih metrov) je zgrajen na dvignjenem podiju v skladu s tradicijo omanskih mošej, ki so bile zgrajene dvignjene nad nivojem ulice. Sprejme lahko do 20.000 vernikov in je sestavljena iz glavne molitvene dvorane, ženske molitvene dvorane, pokritih prehodov, sejne dvorane in knjižnice, ki vsebuje približno 20.000 knjig. Glavna značilnost glavne molitvene dvorane je ročno izdelana perzijska preproga, sestavljena iz
1.700 milijonov vozlov, tehta 21 ton in izdelana v enem kosu velikosti 70 x 60 metrov. Od začetka načrtovanja je trajalo 4 leta, sodelovalo pa je 600 tkalk iz province Khurasan v Iranu. Opomba: ženske, ki obiščejo mošejo, morajo pokriti glavo s šalom ali ruto in ne smejo nositi kratkih hlač, oblačil za plažo ali oblek brez rokavov, saj morajo biti popolnoma pokrite. Moški morajo nositi dolge hlače. Kratke hlače niso dovoljene. Po ogledu bo sledila vožnja skozi spektakularno pokrajino razgibanih gora. Obiskali boste park Bimmah Sink Hole in nadaljevali do Wadi Tiwi, globoke in ozke soteska, izklesana v gorah, ki teče med visokimi pečinami vse do morja. Dopolnjuje se s svojimi starimi tradicionalnimi vasicami, obdanimi z bujnimi nasadi datljev in banan ter prepredenimi z mrežo žuborečih ozkih vodnik kanalov imenovanih aflaj. Po približno 5 km boste prispeli do slikovite vasi Harat Bidah, kjer se cesta zoži in se stisne med stare hiše in visoke kamnite zidove. Foto postanek za čudovite slike wadija. Po kosilu nadaljujte do Sura, ki je bil v preteklosti znan po ladjedelnicah Dhow (tipične ladje), preden do Ras al Jinz na obali. Po zgodnji večerji boste obiskali zavetišče za želve v Ras Al Jinzu, kjer ponoči zelene želve po več tisoč kilometrov dolgem potovanju pridejo na obalo, da izležejo jajca. Prenočevanje .

4.dan :AL JINZ – WADI BANI KHALID – WAHIBA SANDS (zajtrk, kosilo, večerja)

Po zajtrku vožnja do Wadi Bani Khalid – oaze sredi pustih in suhih gora. To je eden najlepših wadijev v Omanu in njegovi bazeni s čisto temno modro vodo vam dajejo priložnost, da se osvežite. Opomba: Upoštevajte, da je od parkirišča do bazena približno 500 metrov hoje. V skladu z nedavnimi smernicami ministrstva za turizem morajo ženske, ki želijo plavati v wadiju, nositi kratke hlače in majico, ki pokrivajo telo. Kopanje v bikinijih ni dovoljeno. To je spoštovanje lokalne kulture vaščanov. Po kosilu se boste odpravili v Wahiba Sands, puščavo, ogromno maso valovitega rdeče peska. Nenehno spreminjajoči se vzorci sipin so fotografski užitek. Po zanimivi vožnji po peščenih sipinah, boste prišli do puščavskega kampa za prenočevanje . Namestitev in prenočevanje v kampu Desert Rose 4* (deluxe soba). Za Wahiba Sands so značilne ogromne valovite sipine, nekatere so visoke tudi do 150 metrov, ki se raztezajo naokoli in so najpomembnejša puščavska pokrajina, ki je istočasno nadvse lepa in tudi stroga. Področje je imenovano po plemenu Wahiba, beduinih, ki živijo okoli oaz, poleg tega so tu tudi prosto živeče živali. Potovanje po puščavi je odlična priložnost za doživetje puščavske divjine. Beduin je skupno ime za različna puščavska plemena, razširjena od Arabskega polotoka do severne Afrike. Tradicionalno so bili beduini večinoma nomadi, vzeli so svoje velike šotore iz kozje dlake in se selili, da bi našli pašo za svoje črede po sušnih puščavskih odpadkih. Čeprav so bila različna plemena združena, so Beduini običajno živeli ločeno v svojih družinskih skupinah – kar je bilo nujno, da ne bi povzročali prevelikega pritiska na skromne vire pokrajine. Dandanes je sodobnost terjala svoj davek v tradicionalnem beduinskem življenju, saj so se mnogi naselili v krajih in mestih v iskanju varnejšega obstoja, a številne nomadske družine še vedno obstajajo. Nedavna uvedba državnih meja na domovinah beduinov je prav tako omejila tradicionalne vzorce preseljevanja. Beduini slovijo po svoji kulturi gostoljubja, ki jim narekuje, da se z obiskovalci obnašajo kot s častnimi gosti.

5.dan : WAHIBA SANDS – JABEL AKHDER – NIZWA (zajtrk, kosilo, večerja)

Po zajtrku se boste zjutraj odpeljali do zgodovinskega mesta Nizwa, kulturne prestolnice Omana, in nato naprej do Jebel Akhdarja preko Birkat Al Mouza. V arabščini Jebel Akhdar pomeni zelene gore, območje pa je znano po svojih vrtovih, kmetijah in terasastih nasadih. Obiskali boste Wadi Habib, kjer si boste ogledali eno od oddaljenih vasic in sadnih nasadov, ter obiskali eno od zasebnih terasastih nasadov vrtnic (možno samo aprila). Povratek v Nizwo in prenočevanje v hotelu Interecity 3-4* . Jebel Akhdar je del gorovja Hajar, ki se razteza približno 300 km od severozahoda proti jugovzhodu. Višji deli regije imajo dovolj padavin, da omogočajo kmetijstvo, na pobočjih pa gojijo veliko tradicionalnega sadja in zelenjave. To je eno najbolj slikovitih območij v Omanu, kjer večinoma živijo pripadniki plemena Bani Riyam. Jebel Akhdar je bil v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja prizorišče hudih spopadov med uporniki ter omanskimi in britanskimi silami. Mesto Nizwa je bilo v zgodovini zelo pomembna oaza, ki ponuja oddih od pogosto ostre pokrajine, ki ga obdaja, in je ključno središče za gojenje datljev. Vendar pa je veliko bolj znan po svoji čudoviti utrdbi, zgrajeni v 17. stoletju in skrbno obnovljeni leta 1990. Trdnjava je ogromna in vsebuje veliko različnih delov, vključno s šolo korana, mošejo, zaporom in bivalnimi prostori. Nekoč prestolnica
Omana je Nizwa postala pomembno trgovsko in izobraževalno središče, ki je izkoriščala svoj strateški položaj med Muscatom in Dhofarjem. Mesto je bilo obsežno posodobljeno pod sultanom Qaboosom bin Saidom, vendar je ohranilo svoj okus, zlasti v zakotnih ulicah stare tržnice.

6.dan: NIZWA – JABRIN – BAHLA – JEBEL SHAMS (zajtrk, kosilo, večerja)

Dana bo namenjen jutranjemu obisku Nizwa tržnice in njene znamenite utrdbe, zgrajene v 17. stoletju. Nato boste nadaljevali pot do gradu Jabrin, zgrajenega v 17. stoletju in enega najlepših te vrste. Zaradi čudovitih ometov, izrezljanih vrat in poslikanih lesenih tramov na stropu, se ta grad zelo razlikuje od drugih v Omanu. Nato nadaljevanje do Bahle, enega najstarejših majhnih mest Omana in v 12. stoletju lokalne plemenske prestolnice. Postanek za fotografiranje mesta in njegove veličastne utrdbe. Vožnja do Jebel Shamsa in namestitev v hotelu Sama Heights 4*.

7.dan: JEBEL SHAMS – ALHAMRA – WADI BANI AUF – MUSCAT (zajtrk, kosilo)

Zjutraj boste lahko uživali v spektakularnem razgledu na Jebel Shams, “Veliki kanjon Omana”. Nato se boste odpeljemo do Al Hamre in Misfaha in si ogledali eno najstarejših vasi te regije. Tradicionalne hiše iz blata, stare 400 let, so še vedno naseljene. Po zgodnjem kosilu se boste odpravili do Wadi Bani Awf, končne točke kanjona in tako imenovane “kačje soteske” sredi strmih gorskih pečin. To je osupljiv del Omana s čudovitimi razgledi na okoliško pokrajino. Pred povratkom v Muscat, se boste zaustavili se v mestu Nakhl, s popolnoma obnovljeno utrdbo na skalnem vzpetini. Prihod v Muscat in namestitev v hotelu ob obali : H. Crowne Plaza 4* .

8.dan – 9.dan : MUSCAT (zajtrk)

Prosto za počitek v hotelu ob obali Muscata. Za doplačilo možnost pol penziona.

10.dan: MUSCAT – DOHA (zajtrk)

Prosto do prevoza na letališče, približno 4 ure pred poletom letala. Soba vam je na voljo do 12.00. Zvečer prevoz (privatni namenjen izključno vam) na letališče in prijava na polet letala Qatar Airways Muscat – Doha (22.55 – 23.30).

11.dan : DOHA – ZAGREB

Ob 02.00 nadaljevanje leta s Qatar Airways proti Zagrebu, s pristankom ob 06.55.

Datum odhoda: po vaši izbiri
Čas potovanja: 11 dni / 9 x prenočevanje in obroki
Najmanjše število potnikov: 2 osebi
Vizum: pridobi se preko spletne aplikacije

CENA NA OSEBO:  cene se pogosto spreminjajo, zato nam pošljite povpraševanje, da vam bomo za vas pridobili najboljšo možno ceno.

DOPLAČILO:  vizum preko spletne aplikacije, Napitnine vodič/voznik na kraju samem.

CENA VKLJUČUJE:

 • Prevoz z letalom Qatar Airways – Zagreb – Doha-Muscat – Doha – Zagreb
 • Letališke pristojbine
 • Prevoz z osebnim voznikom letališče Muscat – hotel Park Inn  
 • Prevoz z osebnim voznikom hotel ob obali H. Crowen Plaza– letališče 
 • Namestitev v hotelih po programu 
 • Namestitev v puščavi Desert Rose Camp
 • Pol dnevni ogled Muscat z 4 WD z angleško govorečim vodičem/voznikom 
 • Tura z angleško govorečim vodičem/voznikom  prevoz z 4 WD 
 • Obroki po programu
 • Vstopnine  
 • Organizacija potovanja

CENA NE VKLJUČUJE: vizuma, napitnine vodniku/vozniku, pijača, kosila, storitve po osebnih naročilih.

VIZUM: za vizum potrebujete slovenski potni list, ki je veljaven še 6 mesecev po končanem potovanju. Pred odhodom je potrebno izpolniti posebno aplikacijo na uradni  državni spletni strani.

Organizator potovanja je Lux-turizem, Ljubljana. Veljajo Splošni pogoji in navodila za potovanje Lux turizem.

Ime in priimek *

Email *

Telefon *

Kategorija namestitve *

Dolžina potovanja *

Datum odhoda *

Sporočilo

 * Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje LUX-TURIZEM Andrejka Šauta s.p. lahko interno hrani in obdeluje osebne podatke, ki jih navedete v obrazcu za interne analize ter statistične obdelave.