Oman z osebnim vodičem

Potovati v Oman bi lahko opisali kot potovati v biser Arabskega sveta.  Ponuja  očarljiva mesta, lepe gore, čudovite oaze in puščavsko pokrajino.  Ima neverjetno pokrajino z raznolikostjo in se ne more kategorizirati kot država v puščavi.  Doživeli boste povsem drugačno podobo Arabskega sveta, kot ga boste našli v sosednjih Zruženih arabskih Emiratih.  Prebivalci Omana imajo širok nasmeh in avtentična arabska velikodušnost. Tu ni ega, ljudje so prijazni in vljudni.

Do Omana vas loči sorazmerno kratek let , kjer vas skoraj zagotovo čaka modro nebo in sonce.   Oman je kot nalašč za tiste, ki si v zimskem času želijo več sonca.  Lepote Omana je najlepše raziskovati z osebnim vodnikom in vozilom na štirikolesni pogon.  Osvežitev vas bo spremljala povsod, po zaslugi številnih potokov, slapov in naravnih bazenov.  Muscat je glavno mesto Omana in izhodišče za večino turistov. Mesto je slikovito in presenetljivo zeleno. Muscat še vedno izžareva značaj starega sveta, tako da ni presenetljivo, da postaja vse bolj privlačna turistična destinacija.

1.dan: LJUBLJANA – ISTANBUL – MUSCAT

Prihod na letališče Ljubljana in prijava na polet letala Turkish Airlines Ljubljana – Istanbul . Po pristanku prosto do poleta letala Turkish Airlines proti Muscatu . Prtljago že na letališču Ljubljana prijavite direktno do Muscata.

2.dan : MUSCAT

Ob 00.25 pristanek letala na letališču Muscat. Po carinskih formalnostih (vstopni vizum – 15 USD), vas bo na letališču pričakal predstavnik našega lokalnega agenta. Prevoz do hotela PARK INN 4*dlx v centru mesta. Pijača dobrodošlice in namestitev in sobah. Prosto za oddih oz. počitek in zajtrk.

Popoldan odhod na ogled glavnega mesta Muscat, z vašim osebnim vodnikom in voznikom. Ogled palače Al Alm, uradne rezidence Sultana Qaboos Bin Said, monarha in vladarja Omana. Palača je čudovit arhitekturni primerek dizajna kot tudi same lokacije, saj je umeščena med portugalskima utrdbama Miani in Jalali (krajši postanek za zunanje fotografiranje ). Nato ogled muzeja Bait Al Zubair, kjer hranijo izjemne primerke bogate zgodovinske dediščine Omana. Tradicionalno orožje kot so meči, bodala, puške z njihovimi dodatki, nakit, tradicionalna kozmetika in kostumi / svečana oblačila iz različnih predelov Omana. Po ogledu muzeja, sprehod po Muttrah souku/bazarju, ki je eden najbolj priljubljenih bazarjev na srednjem vzhodu. Sprehod po labirintu ulic kjer prodajajo številne izdelke, tako od uvoženih tkanin do eksotičnih začimb, dišav in bogatih ter slikovitih rokodelskih izdelkov. Sprehoditi se po tem živahnem starem predelu Muscata, je čudovito doživetje, saj se eksotične arabske dišave in vonji tradicionalnih začimb prepletajo skozi prostor. Tu boste našli tudi trgovine, ki so specializirane v izdelovanju slavnih omanskih bodal – khanjars, tradicionalnega nakita iz srebra, izdelkov iz bakra, lesa, usnja in ročno izdelanih tradicionalnih omanskih kostumov.  Po ogledu povratek v hotel. Prenočevanje.

3.dan: MUSCAT – NAKHAL – RUSTAQ – MUSCAT (zajtrk)

Zajtrk v hotelu in ob 08.00 odhod na ogled Velike mošeje, ki je ena najlepših in največjih mošej v Omanu (416.000 m2). Nahaja se na razvitem delu mesta z urejeno okolico. Sam kompleks mošeje (40.000 m2) je grajena po tradicionalni arhitekturi in lahko sprejme to 20.000 vernikov. Razdeljena je na glavno dvorano za molitve, dvorano za molitve za ženske, dvorano za srečanja, knjižnico kjer hranijo do 20.000 knjig. Glavna posebnost mošeje je perzijska preproga iz 1.700 milijonov vozlov, ki tehta 21 ton in je narejena iz posamezni kosov, v izmeri 70 x 60 m.  Preprogo je tkalo 600 ženski iz province Khurasan (Iran) in za izdelavo so potrebovali 4 leta. Po ogledu vožnja do trdnjave Nakhl Fort, ki se nahaja na 200 m visokem bregu in dominira nad čudovito pokrajino oaz. Ta unikatna pre-islamska utrdba je služila kot oporišče znanemu srednjeveškemu plemenu Bani Kharous. Po ogledu nadaljevanje vožnje do slikovitega kraja Nkhal, kjer se nahajajo naravni izviri Nkhal. Okolica je obdana mogočnimi vrhovi Jebels in številnimi zelenimi oazami. Postanek za prijeten oddih ob naravni pokrajini in prosto za  piknik kosilo (ni vključeno v ceno), pred odhodom v Rostaq. Po kosilu nadaljevanje vožnje (cca 55 km) do Rostaq nekdanje prestolnice in še vedno glavnega trgovskega centra Omana. Ogled trdnjave Rustaq, ki je bila zgrajena 4 st. pred samim začetkom islama. Mogočna trdnjava je zgrajena v treh nivojih, vsebuje posamezne hiše, orožarno, mošejo in štiri stolpe, od katerih najvišji  meri 18,5 m v višino in 6 m v širino.  Po ogledu povratek v Muscat. V hotelu prenočevanje.

4.dan :  MUSCAT – NIZWA – BIRKAT UL MAUZ – JEBEL AKHDER-NIZWA  (zajtrk)

Zajtrk in ob 08.30 odhod iz hotela proti Jebel Akhder. Na poti postanek v Nizwa in ogled Nizwa souk, ki je impresivni novi kompleks in zgrajena  kot nekdanja starodavna omanska trdnjava z elegantnimi islamskimi oboki. Klimatizirane dvorane souka ponujajo zelenjavo, sadje, zelišča, začimbe, dnevno sveže ribe … Tu je še vedno najboljši kraj za nakup tradicionalnih srebrnih »khanjars« (bodal), beduinskega nakita ,kjer se srebro še vedno prodaja na težo… Nadaljevanje z ogledom trdnjave Nizwa, okrogli stolp iz 17.st. je najbolj impresiven stolp v Omanu. Stoji na trdni bazi kamenin in zgrajen tako, da bi konstrukcija  lahko prenesla vibracijo 24 topov. Iz vrha trdnjave je čudovit panoramski pogled na okolico Nizwe in njene ravnice. Vsekakor odlična prilika za navdušene fotografe. Prosto za kosilo (ni vključeno v ceno) in nato vožnja do Jebel Akhder (pribl 1 ura vožnje). Prihod v Jebel Akhder in ogled mesta. Mesto slovi po svojih sadovnjakih, ki se nahajajo na terasah na pobočju gora, ki so bogata z naravnimi izviri vode. Okolica je polna malih vasic kot so Saiq, Wadi Bani Habib (vasica starih hiš) in Al Ain, ki jih obdajajo gorski vrhovi, soteske in wadi. V mesecu marcu in aprilu je v ozračju Jebal Al Akhdarja moč zaznati vonj po vrtnicah, saj jih tu gojijo in so v tem letnem času v polnem cvetu. Domačini izdelujejo tudi destilirane rožne vodice. Po ogledu povratek v Nizwo preko Birkat Ul Mauz. V Nizwi namestitev v hotelu Golden Tulip 4*. Prenočevanje.

5.dan : NIZWA –BAHLA – JABREEN – AL HAMRA – JEBEL SHAMS – NIZWA (zajtrk)

Po zajtrku ob 08.30 odhod proti Bahli in ogled (zunanji) trdnjave Bahla, ki je na seznamu UNESCO-ove kulturne dediščine. Nato nadaljevanje vožnje do Jabreen in ogled  istoimenske trdnjave, ki obiskovalcem ponuja podoživetje srednjeveškega Omana. Trdnjava iz 17.st. je najboljši primerek gradu z izvrstno poslikavo stropov in islamskih napisov, ki so kombinirani s skrivnimi kotički v jedilnici za vojake. Trdnjava ima dva nadstropja stopnic, ki vodijo do soban in terase.  Nadaljevanje vožnje do prikupne vasice Mistah, s kamnitimi hiškami, ki se » oklepajo«  mogočnega klifa. V vasici gojijo dateljne, limone in banane. Naslednji postanek je v vasi Al Hamra, ki je umeščena v podnožju Jebel Ahkar. Tu se nahajajo večnadstropne hiše iz blata in opeke ter so ene najstarejših še ohranjenih hiš v Omanu. Prosto za kosilo (ni vključeno v ceno) in nato vožnja proti Jebel Shams. Jebel Shams je najvišji točka na področju zaliva, od koder se bo ponujal čudovit pogled na globoki kanjon.  Povratek v hotel v Nizwi. V hotelu prenočevanje.

6.dan: NIZWA – WADI BANI KHALID – WAHIBA SANDS (zajtrk)

Zajtrk in ob 09.00 odhod iz hotela proti Wadi Bani Khalid, ki je eden najlepših wadi v Omanu. Na poti do Wadi Bani Khalid bo vožnja potekala po vzhodnih vzpetinah gorovja Hajar, ki ponujajo prekrasen panoramski pogled na podeželje in mimo številnih malih vasic. Cesta se vije vse do Wadi, kjer se nahaja velik plitev bazen obdan z vegetacijo. Od tu nadaljevanje peš za kratki treking, do globokih modrih tolmunov wadi. Prosto za kopanje v veličastni naravi in nato prosto za kosilo v lokalni restavraciji v Wadi Bani Khalid (ni vključeno v ceno). Po kosilu odhod proti Wahiba Sands. Prihod do začetka puščave in prilagoditev zračnic vozila, za vožnjo po puščavi. Ogled beduinske hiše. Vsak, ki se odloči da živi v okolju Wahiba Sands, mora biti izdržljiv, da lahko sprejema vse potencialne težave puščavske klime. In beduini vsekakor so taki, saj na predelu Wahiba Sands živi preko 3000 beduinskih plemen. Vožnja po sipinah do 1000 Nights Campa. Prihod v kamp in namestitev v šotorih. Prosto za uživanje ob sončnem zahodu na sipinah. Večerja in  prenočevanje.

7.dan : WAHIBA SANDS – BIMAH SINK – MUSCAT (zajtrk)

Zajtrk in prosto do odhod ob 10.00 uri. Vožnja po lokalni cesti proti Muscatu. Na poti postanek za kosilo v Wadi Shab hotelu (kosilo ni vključeno v ceno). Nadaljevanje vožnje proti Muscatu, s postankom v Bimah Sinkhole »apnenčasta skleda z modro vodo« . Prihod v Muschat predvidoma ob 15.00 in namestitev v hotelu Pak Inn 4*. Sobi imate na voljo do odhoda, prevoza na letališče ob cca 22.00 uri.  Po prihodu na letališče, prijava na polet letala Turkish Airlines Muscat – Istanbul.

8.dan : MUSCAT – ISTANBUL – LJUBLJANA

Ob 01.25 polet letala Turkish Airlines Muscat – Istanbul, s pristankom ob 05.30. Po pristanku nadaljevanje leta s Turkish Airlines proti Ljubljani (06.55 – 08.15).

Daturm odhoda : po dogovoru oz. po vaši izbiri
Čas potovanja: 8 dni
Najmanjše število potnikov: 4 osebe
Vizum : na vstopu v državo

CENA NA OSEBO:  cene se pogosto spreminjajo, zato nam pošljite povpraševanje, da vam bomo za vas pridobili najboljšo možno ceno.

DOPLAČILO:  vizum na kraju samem – 5 OMR –Omani Rial (13-15 USD odvisno od menjav), Napitnine vodič/voznik – na dan 10 OMR oz. 26 USD ( vsi skupaj – na dan )

CENA VKLJUČUJE: Prevoz z letalom Turkish Airlines Ljubljana-Istanbul-Muscat-Istanbul-Ljubljana, letališke pristojbine, prevoz z osebnim voznikom letališče Muscat – hotel Park Inn – letališče Muscat (4 WD), namestitev v hotelu Park Inn 4*dlx / Muscat – standard sobe – nočitev z zajtrkom, namestite v hotelu Golden Tulip 4* Nizwa – standar sobe – nočitev z zajtrkom, namestitev v 1000 Nights Camp v Sheikh šotoru – večerja – zajtrk, pol dnevni ogledMuscata z 4 WD z angleško govorečim vodičem/voznikom, celodnevni izlet Nakhal z 4 WD z angleško govorečim vodičem/voznikom, krožna tura 4.-7. dan z angleško govorečim vodičem/voznikom z 4 WD, vstopnine za trdnjave in muzej po programu in organizacija potovanja

CENA NE VKLJUČUJE: vizuma, napitnine vodniku/vozniku, pijača, kosila, večerje (izjema 1000 Nights Camp), storitve po osebnih naročilih.

VIZUM: za vizum potrebujete slovenski potni list, ki je veljaven še 6 mesecev po končanem potovanju. Pred odhodom je potrebno izpolniti posebno aplikacijo na uradni  državni spletni strani.

Progam lahko prilagodimo s postankom v Dubaju.

Organizator potovanja Lux-turizem, Ljubljana. Veljajo Splošni pogoji in navodila za potovanje Lux turizem.

Ime in priimek *

Email *

Telefon *

Kategorija namestitve *

Dolžina potovanja *

Datum odhoda *

Sporočilo

 * Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje LUX-TURIZEM Andrejka Šauta s.p. lahko interno hrani in obdeluje osebne podatke, ki jih navedete v obrazcu za interne analize ter statistične obdelave.